COFFEE ROASTERY

Jsme jednou z prvních brněnských pražíren výběrové kávy. Během své mnohaleté existence prošel náš tým mnoha změnami a výzvami. Nakonec se ustálil až na jaře roku 2021. Chceme se neustále učit nové věci, udržovat vysokou laťku kvality a vytvářet přátelské místo na zemi. Idea výběrové kávy je pro nás zkrátka životní cestou.

Jak to začalo?

Už tomu bude deset let, kdy se náš kolega Miloš Gilánik vrátil z obchodní cesty z Německa a plný nadšení nás přesvědčoval, že si vybudujeme v Konzultě svou vlastní pražírnu kávy. Nápad, kterým ho inspiroval jeho obchodní partner v Německu, mu natolik učaroval, že nás všechny přesvědčil a ještě ten rok brněnskou ulicí Veveří zavoněla pražená káva. 

„Líbila se mi myšlenka mít kvalitní kávu. Tak, jak jsme si zvykli chodit do malých pekáren pro čerstvé pečivo, k místním zemědělcům pro ovoce a zeleninu, k farmářům pro bio maso, tak já chtěl dopřát lidem stejný zážitek při výběru kávy. V té době byla téměř v každé kavárně na mlýnku pouze italská káva. Ta se praží ve velkém množství ve válcových pražičkách a je upražená už za 90 vteřin, kvůli tomu chutná téměř vždy stejně. O tom, jak bude chutnat váš šálek kávy, rozhoduje několik faktorů a jeden z nich je právě pražení kávy. My si pořídili do pražírny stejnou pražičku, kterou jsem viděl v Německu – vzduchovou pražičku NEUHAUS NEOTEC. Zelená káva se nasype do skleněného válce, ve kterém prochází horký vzduch a rovnoměrně praží každé zrno. Během pražení se odlupují kávové slupky, které horký vzduch odděluje od pražící se kávy a díky tomu nedochází k přepalování kávových zrn. Správně se má pražit káva 8 až 15 minut a pak se vybírá teplotní profil, díky kterému vynikne z kávového zrna to nejlepší. Začali jsme pražit vlastní kávu a najednou lidé překvapeně zjišťovali, že káva může mít i jinou chuť – chuť čokolády, oříšků, ovoce a že není pouze hořká. Naše pražička umožňovala nastavení několika profilů a my se tak mohli přizpůsobit zákazníkům a nabídnout jim kávu podle jejich chuťových představ.“

S úsměvem vzpomíná Miloš Gilánik, zakladatel pražírny, jehož jméno pyšně nosí i naše káva Gill’s Coffee.

Proč Gill’s coffee?

Ačkoliv máme již dlouhou tradici, náš mladý kolektiv se snaží neustále učit nové věci a udržovat vysokou laťku kvality. Káva pro nás není pouze obchodním artiklem, ale životní láskou. Snažíme se rozumět jejímu pražení a přípravě, ale i tomu jak ovlivňuje svět. Zpracováváme hlavně kávy jasného původu z určité oblasti pěstování nebo konkrétní farmy, s férovou cenou pro farmáře a vysokým ohodnocením jejich chuťových vlastností. 

Druhým a zásadním krokem v řetězci zpracování kávy je pražení. Na jaře 2021 nás čekala velká výzva, na kterou jsme se moc těšili. Pořídili jsme do naší pražírny novou pražičku. Od založení pražírny jsme dlouhá léta používali starý vzduchový model značky Neuhaus Neotec, který byl spolehlivý, ale už stařičký. I jeho kapacita byla pro nás již nedostačující. Zkrátka bylo potřeba udělat změnu. Začali jsme se rozhlížet po nové pražičce a nejvíce nás upoutal Giesen W6e. Bubnová pražička s elektrickým zdrojem tepla, která zrnka praží s vysokou mírou kontroly a nižší ekologickou stopou. Mezi hlavní kritéria, proč jsme si vybrali právě Giesen W6e, patří kontrola nad průběhem pražení a velikost jedné dávky. Pražička umožňuje sledování pražících křivek pomocí moderních technologií. Je téměř laboratorně přesná a dovolí nám najednou upražit až 6 kg zelených zrn. Díky spolehlivosti a přesnosti nové pražičky nebudeme muset ručně vypisovat hodnoty pražící křivky a podstatně se zrychlí pražení. Nová pražička nám dovolí zvýšit kvalitu a konzistenci, kterou chceme dále předávat zákazníkům.

Jako podnik věříme v objektivní kvalitu ušitou na míru. Snažíme se každému zákazníkovi najít tu nejlepší cestu za skvělým požitkem z kávy. A tak také pražíme. Každé odrůdě kávy věnujeme dostatek lásky a tepla, aby se projevil její plný potenciál ve většině způsobů přípravy bez defektů typu nedopražení nebo přepražení, které často doprovází příliš světlé nebo tmavé pražení.

Nákupní košík
Přejít nahoru